Adalar Denizi’nde (Ege) Yunanistan’la yaşadığımız gerilimi bilmeyen yok. Uluslararası hukuk kuralları, verilmiş mahkeme kararları, her türlü içtihat Türkiye’nin tezlerini doğrulamakta. Mavi Vatan dediğimiz 480 bin km2’lik deniz sahası ülkemizin kıta sahanlığına girmekte ve bize dayatılmak istenen haritaların aslında hiçbir geçerliliği yok. Ama tarihini bilmeyenlerin sınırlarını başkaları çizerler. Sahada gücünü gösteremeyenlerin masada başını ezerler. Macron başta olmak üzere bazı liderlerin Yunanistan’a verdiği destek birkaç sebebe dayanıyor. Hidrokarbon kaynaklarının Türkiye yerine kolayca sömürebilecekleri Yunanistan’ın kontrolünde olmasını istiyorlar. Türkiye’nin bu kaynaklara erişip bölgesel güç olma yolunda seviye atlamasını riskli görüyorlar. Tabi bir de Türkiye’nin Eski Fransız sömürgesi olan Libya ve Suriye’de sömürgeci zihniyetin planlarını bozması da bu işte bir etken.
Peki bu koşullarda biz ne yapmalıyız? Söyleyeyim; Yunanistan’ı ve Avrupa ülkelerini önkoşulsuz masaya oturmaya zorlamalıyız. Eğer askeri bakımdan güçlü şekilde masaya oturursak kazanırız, çünkü haklıyız. Nasıl mı haklıyız? Fransa ve İngiltere arasında Manş Denizi var. Bu denizdeki İngiliz adalarının konumu ve ülkelerin kıta sahanlıklarının belirlenmesiyle ilgili uluslararası kararlar Fransa lehine verilmiş ve bu da Türkiye’nin tezlerini destekliyor.
Kısa süre önce yerli ve milli imkanlarla ülkemizin en büyük doğalgaz rezervini bulduk. 84 milyon bu müjdenin mutluluğunu yaşadık, keyfini sürdük. Bir takım kişiler: “siz bu işi beceremeyeceksiniz, boşuna uğraşıyorsunuz, bu masraflar beyhude” diyordu, defalarca da olumsuz sonuç almıştık yalan değil. Sorunu çözmek için devrim niteliğinde köklü reformlara ihtiyacımız vardı! Yaptık! Devrim yaptık! Ciddi bir yöntem değişikliğine gittik. 2017 yılından itibaren 480 bin km2’lik -mavi vatanımız- denizlerimizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarımızı son teknolojiye sahip, mülkiyeti ülkemize ait Barbaros, Oruç Reis, Fatih, Yavuz, Kanuni gemilerimizle kendi teknik kadrolarımızla yapmaya başladık. Akıbetinde Karadeniz’den büyük bir müjde aldık. Dile kolay 320 milyar metreküp doğalgaz.
Karalarımızda son yıllarda yerli ve yabancı birçok firma irili ufaklı rezervlere rastlamışlardı, hatta bu rezervlerden istifade etmeye de başladık. Petrol noktasında iyi bir çıkış yakaladık. Lakin bu son keşif, rezerv büyüklüğüyle, kalitesiyle, ekonomik değeriyle, her açıdan eşsiz.
Doğalgazın teknik ayrıntılarına, ekonomik faydalarına değinmek isterdim ama bunun yerine tvde ve sosyal medyada bazı yanlış bilgileri ve bu yanlış bilgiler üzerinden yürütülen kısır tartışmaları görünce bilgilendirme mahiyetinde birkaç şey söyleme gereksinimi hissettim.
Özellikle whatsapp gruplarında ve iktidar karşıtı web sitelerinde referanssız olarak paylaşılan yalanlardan birkaçına değineyim;
-”Hükümet seçimlere yakın petrol bulundu müjdesi veriyormuş.” Tek tek araştırdım. Böyle bir şey yok. Arama çalışmaları seçimlerden bağımsız, her dönemde devam etmiş, bilgilendirmeler yapılmış. Bunu iddia edenlere şunu da sormak lazım: “Seçim takvimi açıklandı da bizim mi haberimiz yok?”
- Güya Diyarbakır’da 40 yıl yetecek rezerv bulunduğunu açıklamış hükümet, halbuki öyle bir açıklama yok. (Keşke bulsak)
- 600 milyon metreküp doğalgaz bulunduğu açıklanmış. Evet doğru, bulundu, ama rakama dikkat edersek, küçük bir rezerv yeni keşfin 550’de biri kadar.
-Trakya’da 20 Trilyon metreküp doğalgaz bulmuşuz! Arkadaş atmayın, abartmayın. Belki bu yönde bir tahmin ve beklenti olabilir. Ama biz bulduk, çıkartacağız demek ayrıdır. Olacağını düşünmek ayrıdır. Hükümetin, devletin böyle bir açıklaması yine yok.
- Taksim’de kaldırım taşı döşenirken bilmem kaç milyar metreküp doğalgaz bulunmuş. Haberi yapan ajans 1 Nisan şakası yapmış ama işte aradan yıllar geçince şakayı insanlar gerçek sanıyor.
- “Yerli Doğalgaz, ithal doğalgazdan pahalıya gelecekmiş.” Bunu da bakan bey yalanladı. “Halkın ve ülkenin menfaatini önceliyor ve stratejik kaynak olarak kabul ediyoruz” dedi.
-“Türkiye en pahalı doğalgazı kullanıyor” bilgisi de hatalı. Yapılan LNG anlaşmalarıyla Türkiye Avrupa’da en ucuza kullanan ülke. Ayrıca uluslararası doğalgaz anlaşmaları 25- 30 yıllık yapılıyor. 2021’de eski birçok kontrat sona eriyor. Yeni anlaşma rakamları Corona nedeniyle doğalgaz ve petrol fiyatları düştüğü için daha da uygun olacak.
Gerçek şu; ülkemizin bugüne dek tespit edilmiş doğalgaz rezervi 3,3 milyar metreküptü. Şimdi üzerine 320 milyar metreküp daha ekledik. Doğalgaz rezerv tespiti yapan ülkeler ilk büyük rezervlerini tespit ettikten sonra birkaç yıl içinde yeni keşiflerle toplam rezervlerini birkaç kart arttırmışlar. İnşallah biz de yeraltında bekleyen rezervlerimizi keşfetmeye devam eder en kısa sürede halkımızın istifadesine sunarız.