AŞI OLALIM MI ? OLMAYALIM ? Aşı olursak ne olur ? Olmazsak ne olur ?


Olursanız ne olur, olmazsanız ne olur biraz anlatayım. Önce aşı ne yapıyor onu..

Bildiğimiz gibi varyantlara etkili neredeyse tek etkili aşı var elimizde. Biontech.. Pek çok bilim çevresinin güvendiği FDA onayı da aldı. Onay alması demek 3. Fazın sona ermiş demek.  Başvurunun geçen sene yapıldığını da düşünürsek aslında üçüncü faz çok daha önceden bitmiş olduğunu da kavrarız. Bu aşı içerdiği mRNA parçacıkları ile virüsün tutunma proteinlerini vücudumuzda ürettiriyor, bu parçaya karşı savunma oluşturuyoruz. Üç gün içinde de aşıyla verilen mRNA parçacıkları vücutta yok ediliyor. Geride sadece üretilen proteinler kalıyor.


Aşı olun diyen kimler?

Başta devletimiz ve Sağlık Bakanlığı’mız. Hastalığı hastanede, yoğun bakımlarda geçirenler, yakınlarını hastalık sonucu kaybedenler, bu hastalara acillerde, servislerde, yoğun bakımlarda bakan doktorlar, uzmanlar ve bu işin araştırmacıları hocalar.


Olmayın diyen kimler?

Hastalıkla hiç karşılaşmamış olanlar, hiç yoktan gündeme gelmek isteyenler, neye inandığını bilmeyen muhalifler. Ha doktorlar da var diyeceksiniz.. Onlar da ne hasta ile karşılaşan ne de hastaların durumunu bilen kişiler. Hemen hepsi masa başından ürettikleri tezlerle insanları inandırmaya çalışıyorlar.


Şu anda yoğun bakımlarda iki Biontech’li ve iki Sinovac+ bir Biontech’li hastalardan bahsedilmiyor. Tek Biontech’li olan %5’lerde, iki Sinovac’lı olan %20 lerde. Kalanı tek Sinovac veya aşısız olanlar. Bu sayılar yurt içinden. Yurt dışında iki Biontech aşılı insanların binde beş oranında yoğun bakıma yattığı raporlanmış. Ancak bunlarda da ölüm kaydedilmemiş. Bu sayılar güvenli sayıda aşı olanların hastalığın ölümcül etkilerinden korunduğunu söylüyor. İki sinovac aşısı önceki varyantlara  etkili idi. Delta varyantı ile bu etkinlik neredeyse ortadan kalktı. Şu anda tüm dünyada ya aşısızların ya da yetersiz aşı olmuşların salgını olmakta. Böyle olacağını 4-5 ay önce söylemiştik. Sonraki salgın aşısızların salgını olacak diye. Aşılanma sayıları yetersiz olduğu sürece kış yaklaştıkça vaka sayıları daha da kötüleşecek.


Üretilen ve akabinde onay alan, daha sonra vurulagelen aşılarda yan etkiler hep iki ay içinde görülmüş. Daha uzun sürede  görülen bir yan etki profili yok. Olanlar tedavülden kaldırılmış. Edinilen tecrübelerle sıkıntı yaratan maddeler yeni üretilenlerden çıkarılmış.

Peki Biontech aşısı olmanın yan etkileri nelerdir?  Yaklaşık bir milyon kişinin izlendiği bilimsel verilerle açıklayalım.


885 bin kişiden alınan verilerle çıkarılmış yan etki profilinden bahsedeceğim. Öncelikle bu kadar büyük sayılı çalışmada normalde görülen hastalıklar da bu istatistiğin içinde kalıyor. Normalde görülen hastalıkların istatistik rakamlarını şişirdiğini söyleyelim. Yani gerçekte bazı yan etki sayıları daha az. Dr. Semih Tareen beyin de paylaştığı tabloyu ekte sunuyorum. Aşı ile bağlantılı olan  ve çokça tartışılan yan etkilere bakalım. Kalp iltihabı en çok speküle edilen, Milyonda 27 görülme. Böbrek yetmezliği milyonda 22. Lenf bezi şişmesi milyonda 78 kişide görülmüş. Apendisit milyonda elli, normalde görülen sıklık milyonda yüz. Burada aşı karşıtlarının yöntemi ile size kandırdım. Rakamlar doğru ama aşı serisinde bir senelik süreç, genel rakamlarda ise hayat boyu apendisit sayıları belirtilmiş. Aşıda sıklık bir miktar fazla yani. Ancak aşı kalp iltihabı riskini dört kat, böbrek yetmezliği riskini 125 kat azaltıyor. Hasta olanlarda aşıya nazaran beyin kanaması 8 kat, kalp krizi 25 kat, akciğer pıhtısı 62 kat, diğer pıhtı 43 kat fazla görülmüş.  Aslında bu pıhtılaşmalar normal popülasyonla benzer rakamlarda ve normal halkta görülme sıklığına gore artış yok. Aşının suçlandığı pıhtı olayı hiç yok. Yine yüz felci vakaları da normal halk ortalamasının üzerinde değil.


Hülasa Biontech aşısı hiç yan etki yapmıyor değil. Bende de hafif ateş, halsizlik, lenf şişmesi oldu. Anacak ciddi yan etkilerden bahsetmek, çeşitli yalan yanlış spekülasyonlara girmek çok yanlış. Yan etki dolayısıyla da aşıdan kaçınmak doğru değil.