BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 250 MİLYON LİRA FAİZ ÖDEYECEK

AK Parti'den CHP yönetimine geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi, önceki yönetimden kalan devasa borç nedeniyle 250 milyon TL faiz ödeyecek.

Büyükşehir Belediye Meclisi, 2024/2029 seçim döneminin ilk olağanüstü toplantısını yaptı.

Mustafa Bozbey başkanlığında toplanan Meclis, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ek bütçe talebini görüştü.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ek bütçe talebi hakkında hazırladığı rapor Meclis'te ele alındı. 

5 MİLYAR TL EK BÜTÇE TALEP EDİLDİ

Söz konusu raporda, ek bütçe için verilen teklifte, "Bursa Büyükşehir Belediyesi 2024 Mali Yılı Bütçesi ile bütçe giderleri için 20 milyar Türk Lirası ödenek tahsis edilmiştir. Ancak; enflasyon nedeniyle kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde yapılan artışlar, İdaremizin elektrik, akaryakıt ve yakacak alımları başta olmak üzere mal ve hizmet alım giderleri için konulan ödeneğin yetersiz kalması, faiz oranlarında yaşanan artışlar nedeniyle faiz giderleri için konulan ödeneğin yetersiz kalması, ulaşım desteklemeleri başta olmak üzere sosyal yardım giderlerinde yaşanan artışlar ile amatör spor kulüplerine, birliklere vb. yapılan ödemelere ilişkin ödeneğin yetersiz kalması, mevzuat kapsamında yüklenicilere ödenen fiyat farkları nedeniyle ek ödenek ihtiyacı doğmuştur." ifadelerinin yer aldığı belirtildi. 

250 MİLYON TL FAİZE GİDECEK

Ödenek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla toplam 5 milyar TL'ye ihtiyaç duyulduğuna işaret edilen bütçe tertipleri şöyle:

Mal ve Hizmet Alım Giderleri: 615 milyon TL

Faiz Giderleri: 250 milyon TL

Cari Transferler: 1 milyar 210 milyon TL

Sermaye Giderleri: 1 milyar 925 milyon TL

Yedek Ödenek: 1 milyar TL 

TOPLAM: 5 milyar TL 

EK BÜTÇE GELİRLERDEN KARŞILANACAK

Teklifte, ağustos ayı itibarıyla bütçe gelir gerçekleşmeleri göz önünde bulundurulduğunda, belediye bütçe gelirlerinin, başlangıç hedeflerinin üzerinde gerçekleşeceği belirtildi.

Teklife göre; ek ödeneklerin gerektireceği kaynak ihtiyacının bütçe gelirlerinde gerçekleşeceği tahmin edilen 5 milyar TL artışla karşılanması hedefleniyor.

Ek ödenekte kullanılacak olan gelir kalemleri şöyle belirtildi:

Vergi Gelirlerinden: 25 milyon TL

Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirlerinden: 375 milyon TL

Alınan Bağış ve Yardımlarından: 100 milyon TL

Diğer Gelirlerden: 4 milyar 500 milyon TL

Toplam: 5 milyar TL 

OYBİRLİĞİ İLE ONAYLANDI

Plan ve Bütçe Komisyonu, Bursa Büyükşehir Belediyesi 2024 Mali Yılı Bütçesi ile bütçe giderleri için toplam 5 milyar TL ‘Ek Ödenek’ verilmesinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesi (b) bendi ile Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 37. maddesi uyarınca uygun olacağı görüşüyle raporunu Büyükşehir Belediye Meclisine sundu.

Konunun Mecliste görüşülmesi sonucunda; Bursa Büyükşehir Belediyesi 2024 Mali Yılı Bütçesi ile bütçe giderleri için toplam 5 milyar TL ek ödenek verilmesinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesi (b) bendi ile Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 37. maddesi uyarınca uygun olduğuna ve raporun kabulüne yapılan işaretle oylamada mevcudun oybirliği ile karar verildi.

FAİZ HER SENE ARTACAK

Büyükşehir Belediye Meclisi, 5 Aralık 2023 günü yaptığı meclis toplantısında 2024 Mali Yılı Bütçesi'ni onaylamıştı.

Gider bütçesi teklifinde Bursa Büyükşehir'in 2024 yılında toplam 497 milyon 753 TL faiz ödeyeceği öngörülmüştü.

Bursa Büyükşehir'in 2025 yılında 547 milyon 528 bin 300 TL2026 yılında 602 milyon 281 bin 130 TL faiz ödeyeceği belirtilmişti. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mayıs ayında yaptığı bir konuşmada belediyenin en az 25 milyar TL borcu olduğunu açıklamıştı.

(Kaynak: Bursahakimiyet)