Engellere Engel olunuz teması ile kaleme almıştım önceki yazımı, engelli bireylerimizin kurumlara, kuruluşlara ve hepimizin ortak paylaştığı alanlara erişimlerini kolaylaştıralım iyileştirme noktasında hedefimiz bu olsun diye temenni ettim.
21.yüzyıl mimarisi ve teknolojisine baktığımızda artık akıllı binalar, konforlu yapılar üzerine konuşuluyor, pazar bu yönde gelişiyor. Lakin akıllı binaları tasvir ederken engelsiz olmasına ne kadar riayet ediyoruz?
Binalar, yapılar, yollar ve caddeler üzerine kafa yorup dururken bir yandan da engelli bireylerimizin manevi yaşantılarınızda düşünen esas alan ibadethanelerimizde tez zamanda kavuşmak istiyoruz.
Önce engellerin kaldırılması yönünde yapılan birkaç güzel çalışma örneğine değinmek istiyorum.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uygulaması ile işitme engelli vatandaşlarımızın Cuma vaazı ve hutbesini de anlamaları amacıyla birçok camide Türk İşaret dili çevirmeni arkadaşımız görev yapıyor. Haricinde merkezi sistemde çeviri yapan bir arkadaşımızın tercümesi ülkemiz genelinde birçok Merkez camide ekranlardan seyredilebiliyor, ilaveten işitme engelli vatandaşlarımız için özenle hazırlanmış. İşitme engellilere özel “ELİF-BA” kitabı var ve kurslar ile birçok kardeşimiz Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’i okumayı öğrenmiş durumdalar ve saymadığım daha birçok hizmet. Bu hizmetler toplumumuzun bilmesi ve anlatılması gereken hizmetler.
Erişim konusunda gelince; camilerimizde sarı şeritli yürüme yollarımız, engelli rampalarımız veya engelli asansörlerimiz eksik. Engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak uygulamalar camilerin plan aşamasında dikkat edilmesi gereken bir hususken bu konu neredeyse hiç dikkat edilmiyor.
Bin bir zahmet emek ve maliyet ile hazırlanan Rabbimizin evlerine bu detayları niye düşünemiyoruz ya da yapılacak düzenlemeleri çok mu görüyoruz?
Yerden ısıtmasını, ışıklandırmasını ses ve akustiğini kısacası her detayı düşünürken, engelsiz erişimi neden göz ardı ediyoruz..?
Yeni yapılan bir yapıda bunları daha ilk başta yapmak basitken neden yapmıyoruz?
Mevcut camilerimizde durumu düzeltmek adına tadilatlar ile bu işi çözemiyor muyuz?
Burada herkesin taşın altına koyması gerekiyor. Cami dernekleri, kurumlar, akademisyenler… Kısacası bu işte paydaş olan herkesin bu konuya duyarlı olması gerekiyor.
Eşit haklara sahip insanımızın biri kolaylıkla camiye girip, diğeri giremiyorsa bunu hepimizin şapkamızı önümüze koyup düşünmesi gerek.
Birimiz konforlu bir ibadet alanını rahatça kullanabiliyorken bir diğerimiz sadece bahçesi ve kapısına kadar erişebiliyorsa, bilin ki erişemediği her alan bizim duyarsızlığımızdandır.
Şimdi diyorum ki gelin her camimiz için engelleri ortadan kaldıralım. Kaldıralım ki o manevi hazzın deryasından bir damlada olsa nasiplenelim.