Son zamanlarda oldukça dikkat çeken otomobil üreticisi BYD, Volkswagen'in 15 yıl süren Çin pazarındaki liderliğine son verdi ve geçtiğimiz yıl Çin'in en çok satış yapan otomobil markası oldu.

2023 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 62 seviyesinde büyüyerek 3 milyondan fazla araç satışı gerçekleştiren BYD, Türkiye'de yeni bir fabrika kuracak.

1 milyar dolar yatırım yapacak

Kaynaklara göre Çinli şirket, 1 milyar dolar yatırım yapacağı üretim fabrikasını Manisa'da kurmayı planlıyor.

Bu adım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında perşembe günü Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı sırasında yapılan görüşmenin ardından geldi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, mayıs ayında Bloomberg’e yaptığı açıklamada BYD ve Chery’nin Türkiye’de yatırım yapmaları konusunda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.

Görüşmeler olumlu sonuçlandı

Yetkililer bu kapsamda BYD ile yapılan görüşmelerin sonuçlandığını, şirketin Avrupa’da Macaristan’a kuracağını duyurduğu ilk fabrikanın ardından Türkiye’de ikinci fabrikasını inşa edeceğini belirtti.

BYD, yeni tesis sayesinde Türkiye'nin gümrük birliği anlaşmasına sahip olduğu Avrupa Birliği'ne daha kolay erişim sağlamayı planlıyor.

BYD ek vergilerden kurtulacak

BYD, bu sayede AB'nin geçtiğimiz hafta Çin menşeli elektrikli araçlardaki gümrük vergisini yüzde 48'e kadar yükseltmesinden etkilenmeyecek. 

Daha ucuz modeller yolda

Ayrıca şirket, ülkemizde Çinli markalara uygulanacak yüzde 40 ek gümrük vergisinden de muaf olarak, daha uygun fiyatlı modelleri Türkiye'deki müşterilerine ulaştıracak. 

Geçtiğimiz haftalarda Tayland fabrikasını tamamlayan Çinli üretici, şu sıralar Brezilya'da da bir üretim tesisi inşa ediyor. Şirket, bu fabrikaların ardından Meksika'da da yeni bir tesis inşa etmeyi planlıyor.

Ülkemizde Atto 3 ve Seal modellerini satışa sunan marka, yeni fabrika ile birlikte model sayısını da artırabilir.

Çinli SWM Motor da Türkiye'de üretim yapacak

Türkiye pazarına kısa bir süre önce giriş yapan SWM Motor da Türkiye'de üretim yapma kararı aldı.

Suriye Erdoğan'ı bekliyor Suriye Erdoğan'ı bekliyor

Çinli Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren marka, tesis yatırımı için yetkililerle görüşmeye başladıklarını duyurdu. 

"Yıllık 50 binden fazla araç kapasitesi olacak"

Markanın Türkiye temsilcisi ATMO Group'un CEO'su Anton Chernov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Yıllık 50 binden fazla araç üretim kapasitesine sahip bir üretim tesisi üzerinde çalışıyoruz. Üretim tesisi, Türkiye pazarının ihtiyaçlarını karşılarken ve aynı zamanda ihracata da odaklanacak.

Bakanlıklarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ancak, yatırım projesi hakkındaki nihai karar, devletten sağlanan destek tedbirlerine bağlı olacak.

SWM Motor, kısa süre önce giriş yaptığı Türkiye pazarında G01, G01F, G03F ve elektrikli hafif ticari X30L EV modelleriyle yollara çıkmıştı.

SWM Motor Türkiye, haziran ayı itibarıyla G05 isimli yeni D-SUV modeliyle ürün gamını genişletti. 

Ne olmuştu

7 Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, Çin'den ithal edilen tüm araçlara yüzde 40 ek vergi getirildi.

Ek gümrük vergisi; yüzde 40 ek vergi ile 7 bin dolar/adet seçeneklerinden yüksek olanı seçilerek uygulanacak.

Uygulanan yüzde 40 ilave gümrük vergisi, tüm yakıt türlerindeki araçlar için geçerli olacak. Yüzde 40'lık vergi, daha önce sadece elektrikli otomobillere uygulanıyordu.

Yatırım yapana ek vergi yok

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, yatırım teşvikle yapılan Çin menşeli oto ithalatı, ek mali yükümlülükten muaf olacak.

Düzenlemeye eklenen yeni maddeyle, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatında, ek mali yükümlülük uygulanmayacak.

Buna göre, Türkiye'de yatırım yapanlar, söz konusu vergiden muaf tutulacak.