Özel Haber: Sercan Güler 

BURSA'DA ESKİ ORTAĞINA KURŞUN YAĞDIRDI BURSA'DA ESKİ ORTAĞINA KURŞUN YAĞDIRDI

 DOSAB TEKNOLOJİ HİZMETLERİYLE BURSA’DA İLKİ BAŞARIYOR

DOSAB Başkanı Levent Eski,  Bursa'da OSB'ler arasında ilk ve öncü olacak ‘DOSAB Teknoloji’ ile ilgili vizyonlarını anlattı.

“3 FAZ HALİNDE PLANLANDI”

Firmalara en çağdaş hizmeti en uygun fiyatla verme hedefleri kapsamında kısa sürede önemli yol aldıklarının altını çizen Levent Eski, Teknoloji hizmetleri başlığı altında üç faz halinde ve iki yıllık süreçte tamamlamayı planladıkları yatırımların, katılımcı firma temsilcilerinden gelen talep doğrultusunda bir yıl öne aldıklarını ifade ederek DOSAB Teknoloji hakkında bilgiler paylaştı.

DOSAB KENDİ HABERLEŞME AĞINI KURDU

DOSAB Teknoloji hizmetleri yol haritasına ilişkin konuşan Eski, “3 aşama halinde olan hizmetlerin ilk aşamasını tamamladık. DOSAB Haberleşme Hizmeti, DOSAB’ın kendi sınırları içerisinde kurmuş olduğu, yalnızca OSB sınırları içerisinde olan bir altyapı hizmetini kapsıyor. Daha önce bölgenin haberleşme hizmeti için telekominasyon şirketlerinin fiber optik alt yapısını kullanıyorduk. Bunu biz tamamen kendi bünyemizde kendi imkanlarımızla yeniden tüm OSB içerisinde altyapıyı gerçekleştirdik. Haberleşme ve internet sistemini kendi bünyemize aldık.  Server güvenlik duvarlarıyla, bu hizmeti daha güvenli bir hale getirdik. Taahhüt edilen internet hızına firmalarımız kesintisiz olarak ulaşmış oluyor.  Gelecek için, DOSAB için önemli bir dönüm noktası oldu. Firmalarımızın ilgisi artarak devam ediyor, bu hizmetten faydalanan firma sayımız 100’e yükseldi. Amacımız DOSAB olarak kar değil piyasa şartları üzerinde bir hizmeti piyasa fiyatları altında firmalarımıza sunabilmek.” ifadelerini kullandı.

DOSAB HABERLEŞME ALTYAPISIYLA GÜÇLENİYOR

DOSAB, Nisan 2024 itibarıyla devreye alacağı fiber optik şebekesi üzerinden firmalarına; Metro Ethernet ve Fiber İnternet, MPLS VPN ve Dark Fiber gibi katma değerli haberleşme hizmetleri sağlandı. DOSAB haberleşme omurgası, internet iletişimi için, BGP üzerinden hizmet aldığı farklı İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS) üzerinden omurgalarına yedekli iki farklı güzergah üzerindeki iki farklı PoP ile bağlandı. Böylelikle pasif omurga ve aktif omurga yedekliliği ile birlikte operatör yedekliliği de sağlanmış oldu.

DOSAB VERİ MERKEZİ İLE ÜST DÜZEY GÜVENLİK

Yedekleme, replikasyon, arşivleme, güvenlik duvarı, 5651 log yönetimi, IP Telefon gibi birçok hizmeti içeren ikinci faz yatırımlarındaki son durumu paylaşan Eski, “Özetle veri merkezi olarak ifade ettiğimiz hizmetimizi bu yılın sonunda devreye sokacağız. Çalışmalarımız, yüzde 90 seviyelerinde tamamlandı. Bulut tabanlı veri merkezimiz. Şirketlerin özellikle artan server maliyetleri bu hizmetle ciddi derecede azalacak. Yüksek güvenlikli arşivleme imkanı sunacak veri merkezimiz, büyük avantajlar sağlayacak. İlerleyen süreçte uluslararası alanda ABD ile Avrupa Birliği iş birliklerimiz artacak, bu anlamda fabrikaların otomasyon sistemleri uzaktan daha da kontrol edilebilir hale gelecek, robotik alandaki gelişmelerle birlikte üretimde ciddi değişikler olacak, bütün bu teknolojilere geçişi hızlandırmak için bu altyapıyı kurma kararı aldık. 2025 yılının 1 Ocak’ından itibaren veri merkezimiz hizmete girecek.  Firmaların talepleriyle birlikte sistem her geçen büyüyerek örnek bir hizmet haline gelecek ve bütün dünyayla entegre bir DOSAB olmuş olacak” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN 9 YEŞİL OSB’SİNDEN BİRİ DOSAB

Türkiye’nin 9 yeşil OSB’sinden biri olduklarının da altını çizen Eski, “Çevreye Duyarlı ve Sürdürülebilir Üretim İçin Yeşil OSB Sertifikasyonu kapsamında Türkiye’nin 9 Yeşil OSB’sinden biri olduk.  Yeşil OSB’lerin yaygınlaşması dünyamızın geleceği içi büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda belirlenen birçok kriter var. Su, atık su, atık ve kaynakları yönetmek için sürdürülebilir araçlar sağlayarak ve OSB’lerin çevresel ayak izlerini en aza indirerek çevresel performanslarının artırılmasını sağlamak bunlardan başlıcaları… OSB’deki atık sularının tümünün arıtılıyor olması, OSB’de enerji üretim kaynağı olarak kömür kullanımının olmaması gibi birçok önemli kriter yer alıyor. İklim değişikliğinin, dünyanın karşı karşıya olduğu ve çözüm üretilmesi gereken en acil sorunlardan biri olduğunu unutmamak bu anlamda çalışmaların devamlılık arz etmesi büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

DOSAB, YEŞİL OSB SERTİFİKASINI ALDI

Bursa’da birçok konuda olduğu gibi bu konuda da ilk OSB olarak öncü rol aldıklarını hatırlatan Eski, “Yeşil OSB sertifikasyon sürecinde hızlı bir aksiyon alarak çalışmalarını tamamladık. Yeşil OSB sürecinin tamamlanmasının ardından geçtiğimiz günlerde OSBÜK Genel Kurulu’nda DOSAB Yeşil OSB sertifikamızı aldık. Törende Bursa OSB ve Nilüfer OSB de dahil olmak üzere 9 bölgeye Yeşil OSB Sertifikası verildi.

Editör: Haber Merkezi