EĞLENCE YERLERİNDE KORONAVİRÜS BULAŞMIYOR MU ?

Geçtiğimiz günlerde Bursa ve birçok ilde açıklanan karar ile birlikte kına, sünnet, nişan ve benzeri etkinliklere müsaade edilmemesine ayrıca düğün törenlerinin 1 saat ile kısıtlandırılmasına, toplu yemek, ikram verilmemesine, oyun, dans gibi faaliyetlere müsaade edilmemesine karar verildi. Kısıtlamaların denetlenmesi amacıyla her düğün ve nikah için kolluk görevlisinin de görevlendirilmesi gerektiği açıklanan kararlarda bildirildi.

SALGIN VAR, VİRÜS HER YERDE DOLAŞIYOR, TÜM TOPLU ALANLAR GİBİ DÜĞÜNLERDE RİSK BURAYA KADAR EYVALLAH AMA …

Aynı başlıkları eğlence mekanlarına uyarlayarak inceleyim….

Mutlaka bir eğlence mekanına gitmeye gerek yok. Gitmeyin de zaten. Sosyal medyadan hepimiz görüyoruz aslında haber ayağımıza geliyor ama ne hikmetse kimse eğlence mekanlarını, yüzlerce insanın oynadığı yerleri, dansözleri, davulları, zurnaları göstermiyor. Nerede bir halay, nerede bir düğün hepsi sosyal medyada ve televizyonlarda gündem oluyor. E haliyle de en çok konuşulan konu olduğu için pat yasak getiriliyor. Yasak yanlış demiyorum, düğünler ile benzerlikte olan eğlence mekanlarına neden yasak gelmiyor ? Bunun da cevabı basit aslında ekonomi. Ne de olsa Türkiye ekonomisinin yüzde 53’ünü hizmet sektörü oluşturuyor.

Bursa’da birçok eğlence mekanlarında uyulan tek kural masa sayısının düşürülmesi ve girişlere dezenfekte koyulması belki de… Geri kalan her şeyin eskisi gibi olduğu aşikar. Eğlence mekanlarının bir çoğu ağzına kadar dolu. E tabi masada çay, kahve ve yemekte olunca maske takmamak da serbest. Eğlence mekanları kapatılsın demiyorum. Birçok insan oradan evine ekmek götürüyor, Türkiye’de neredeyse borcu olmayan vatandaş yok. Her yeri kapatmak büyük bir kaos ve ekonomik krize neden olur bu aşikar. Peki koronavirüsün yayılım hızını durdurmak için şehir merkezinde birkaç noktada maske denetimi yapmak yeterli mi ?

Şunu da eklemeden geçmeyelim. Düğün kısıtlamalarının açıklandığı gün Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, “1 Ekim'den itibaren tüm maçları yüzde 30 kapasiteyle seyircili oynatmak istiyoruz.” dedi. Türkiye’de önceki yıllar seyirci ortalamalarına bakalım büyük maçlar haricinde birçok takım zaten stat kapasitesinin yüzde 30’u kadar seyirciyle maçlarını oynadı. 

Nerden baksan çıkmaz sokak.

Şahsi fikrim koronavirüs birkaç yıla mümkün değil bitmez.  Vatandaşın kurallara uyması kaçınılmaz, tabi denetimlerinde  aynı şekilde yapılması bu süreyi düşürebilir. Sağlıkla kalın.