Engel kaldıran her iş "İyiye İşaret"

Çalışarak, üreterek, toplumumuza daha fazla nasıl katma değer sağlar nasıl daha fazla kaktı sunarız hissiyatı, Halka hizmetin Hakk’a hizmet olduğu düsturu ile çalışan herkese merhaba bu bilincin verdiği pozitif enerji ile koyuluyorum yola bugün.
Yürüyerek varmaya çalıştığım hedefime giden yolda esnaflarımızın kaldırımda teşhir ettiği malzemeleri arasında kâh slalom yapıyor kah sağdan atıp soldan kaçıyorum buna benzer nesneler ve bilhassa kaldırım üstü ve yanında ki araçlar gibi engelleri de uzun atlama ile nice görülmeyen dünya rekorları kırarak geçiyorum . Biraz mübalağa yapsamda bazı yerlerde durum böyle.
Bunca engelle karşılaşan ben düşünmeden edemedim bende ki empati eksikliği ve engelli kardeşlerimin erişebilirlik konusunda ve günlük hayat içinde yaşadığı bunun gibi birçok sıkıntı kemirdi beynimi. Kafamda deli sorular.
Engelli birey yoktur engellenen birey vardır dedi içimden bir ses. Ne yaptık ne yapıyoruz ne yapacağız sorguladım kendimi bir müddet.
Engellilerimiz için kol kanat olan sosyal bir devletimiz ,farkındalık oluşturmak adına birçok etkinlik ve proje yapan kurumlarımız, firmalarımız var güzel ülkemizde. Ama biz birey olarak bu işin neresindeyiz ve taşın altına ne kadar koyuyoruz elimizi sormadan edemedim kendime.
Yapılan güzel işler demişken işitme engelli camiaya da yakın olmam nedeniyle paylaşmadan geçemeyeceğim güzel bir projeden bahsetmek istiyorum.
 

Bursa’daki fabrikasında, pek çok engelli bireye istihdam sağladığı gibi, işitme engelli bireylere de istihdam imkanı sunan Tofaş; Türkiye’de bir ilke imza atarak işitme engellilerin anlaşılabilir bir Türkçe ile yazılı iletişim kurmalarını destekleyecek “İyiye İşaret ”dijital platformunu hayata geçirdi.

Kısa bir dipnot olarak işitme engelli bireylerimizin okuma ve yazmayı öğrenme sürecinde yazma hususunda çok sıkıntı yaşamadıkları ancak duyma yetisinin yetersizliğinden ötürü kelimeleri Öğrenme, anlamlandırma ve cümle kurmada yaşadıkları sıkıntıyı en iyi gözlemleyenlerdenim.
“İyiyeİşaret” böyle bir engelden doğan iletişim eksikliğini ortadan kaldırmak ve destek olmak adına tasarlanmış bir proje.
 

Türkiye’nin en büyük dördüncü sanayi kuruluşu Tofaş’ın ana markası Fiat ve Dem Derneği ile birlikte pilot çalışma kapsamında Bursa’daki fabrikasında çalışan 10 işitme engelli çalışanına yaklaşık 8 ay süreyle eğitim verdi. Bu eğitimler, daha önce örneği görülmemiş bir dijital platformu ortaya çıkardı.


https://engelsizhareket.fiat.com.tr web sitesi üzerinden, ülkemizdeki tüm işitme engelli bireylerin ücretsiz olarak yararlanabileceği “İyiye İşaret” platformunda, kelimeler ve cümle içinde kelime kullanımları, görsel, işaret dili ve konu anlatımı olarak 2’şer dakikalık videolar halinde izlenebiliyor.

Bu platformla, işitme engelli bireylerin günlük hayatlarında okuduklarını daha iyi anlamaları ve kendilerini yazarak daha iyi ifade edebilmeleri hedefleniyor. İyiye İşaret’te yer alan çeviriler; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından görevlendirilen Türk İşaret Dili tercümanı tarafından gerçekleştiriliyor. Platformda, ilk etapta 230 olan kelime sayısının kısa zamanda 350, kademeli olarak 1000 adet ve üzerine çıkarılması hedefleniyor


Ülkemizde geniş bir camia olan işitme engelli bireylerimizin istifade edeceğini göz önünde bulundurduğumuzda maddi ve manevi katma değeri yüksek nadide bir proje olmuş.  Bizim her daim Çalışmaya Üretmeye ihtiyacımız var ve yine bizim  genç dinamik, tarihimiz kadar geleceğimizin de parlak bir toplum olacağımıza olan inancım tamdır.
Yeterki elimizde ki insan kaynağını doğru plânlayalım.
Genç Dimağları doğru yönlendirerek onların ufuklarını açalım .
her daim düşünen üreten önce kendisine sonra çevresine ışık olan nesiller yetiştirelim
Bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile Tofaş Fiat Ailesine Teşekkür ediyor Tofaş Fiat ailesi nezdinde katkısı olan tüm çalışanların emeği ve yüreğine sağlık diyorum.
Devletimizin payidar ,ülke ekonomisi ve topluma maddi ,manevi katkı sağlayan kurum kuruluş ve firmalarımızın daim olması temennisiyle ...
Kalın sağlıcakla.