ÖZEL HABER

Eğitimin tabiatla buluştuğu yer: Ekol Koleji

Türkiye’de anaokulu, ilkokul ve ortaokulda tabiat temelli eğitim programını uygulayan öncü okullardan biri olan Ekol Koleji, öğrencilerin erken yaşta dil gelişimine katkı sağlıyor. Doğa ile iç içe bir eğitim metodunu benimseyen kurum; kendi ayakları üzerinde durabilen, üreten, topluma faydalı olan özünden kopmayan mutlu nesiller yetiştiriyor.

 Bursa’nın Gürsu ve Yıldırım İlçeleri’nde tabiat temelli eğitim programı ile hizmet veren Ekol Koleji, İngilizce ve Fransızca olmak üzere öğrencilere küçük yaşlardan itibaren, yabancı dil becerisi kazandırıyor. Mühendislik ve Yazılım Kulüpleri, koçluk sistemiyle birebir öğrenci-veli-öğretmen ilişkisi, aktif spor faaliyetleri, tabiat bostanı ve tarımcılık faaliyetleri gibi çeşitli uygulamalarla öğrencilerin gelişimine katkı sağlayan Ekol Koleji, tecrübeli, dinamik ve idealist öğretmen kadrosuyla da dikkat çekiyor. Çocukluk yıllarının köyde geçtiğini ifade eden Ekol Koleji Kurucusu, Nebi Taşçı, “Doğanın kalbinde büyümüş olmak hayatımın yönünü ve eğitim anlayışımı şekillendiren en önemli unsurlardan biri oldu. Çocukken sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp toprağın, ağaçların, kuşların ve diğer canlıların içinde bir gün geçirmek, bana yaşamın en temel derslerini öğretti. Doğanın bir öğretmen olduğunu erken yaşta fark ettim. O öğretmen bana sabrı, azmi, mücadeleyi ve en önemlisi, çözüm üretmeyi öğretti” dedi.


 
“DOĞANIN BİR ÖĞRETMEN OLDUĞUNU FARKETTİM”
İnsanın doğa ile iç içe yaşarken problem çözmeyi öğrendiğini ifade eden Taşçı, “Çocukken karşılaştığım basit gibi görünen ama hayatı anlamlandırmamı sağlayan durumlar bugün bile aklımdadır. Örneğin; bir fırtına sonrası zarar gören bir ağacı toparlamak ya da tarladaki mahsulü korumak için bir çözüm üretmek, zihinsel esnekliğimi geliştirdi. Bu deneyimler, çocukların gelişiminde doğanın nasıl bir rehber olduğunu göstermektedir. Eğitimci kimliğimle bu deneyimlerimi ve değerlerimi bir araya getirerek Ekol Tabiat Koleji’ni kurdum. Bu okulun temel hedeflerinden biri, çocukların doğayla güçlü bir bağ kurarak büyümelerini sağlamaktır. Onların doğayla mücadele etmeyi, bu mücadeleden öğrenmeyi ve böylece sağlam bir karakter geliştirmelerini istiyorum. Çünkü doğa, insana hem sınırlar hem de sınırsız olanaklar sunar.” İfadelerini kullandı.


DOĞA İLE İÇ İÇE EĞİTİM
Doğanın ortasında bir eğitim alanı yaratmanın amacı yalnızca akademik başarıya ulaşmış bireyler yetiştirmek olmadığını belirten Taşçı sözlerine şöyle devam etti: “Hayata karşı dayanıklı, yaratıcı, çözüm odaklı ve empati sahibi bireyler yetiştirmektir. Doğa, bize yaşamın döngüsünü ve insanın bu döngüdeki yerini öğretir. Çocukların bu anlayışı küçük yaşlardan itibaren kazanmaları, onların ileride iyi birer problem çözücü, etkili birer lider ve sorumluluk sahibi bireyler olmalarını sağlayacaktır. Ekol Tabiat Koleji’nin vizyonu işte bu değerler üzerine inşa edildi. Doğa, yaşamın kendisi; biz de çocuklarımızın doğanın bir parçası olduklarını unutmadan büyümelerini ve öğrenmelerini sağlıyoruz. Bu süreçte, doğanın insana sunduğu huzuru, mutluluğu ve başarıyı deneyimlemelerine olanak tanıyoruz. Çünkü inanıyorum ki, geleceğin liderleri, sorun çözme becerisini doğadan öğrenen bireyler arasından çıkacaktır. İşte bu yüzden Ekol Tabiat Koleji sadece bir okul değil, aynı zamanda çocukların doğayla uyum içinde bir yaşam sürdürmeyi öğrendiği bir hayat merkezi olarak tasarlandı. Burada her çocuğun kökleri toprağa, hayalleri ise gökyüzüne uzanıyor.”
 


TABİATTAN ESİNLENİLDİ 
Eğitim programı hakkında bilgiler veren Ekol Koleji Kurucusu Nebi Taşçı, “Hepimizin tabiattan öğreneceği çok şey var diyerek çıktığımız bu yolda; uzman kadromuzla, proje tabanlı eğitim modelimizle, okulumuzda yabancı dil ağırlıklı eğitim verilmekteyiz. Tabiat okulumuzda modern eğitim metotlarının yanı sıra sporsal, sanatsal eğitsel, sosyal ve kültürel etkinlikler ile zenginleştirilmiş bir eğitim programı yürütmekteyiz. Aylara böldüğümüz eğitim programlarımız ile “Gözlem Kutusu Nasıl Yapılır?, Yeryüzünün Örtüsü: Toprak, Topraktan Neler Yapılır, Ağacınızı Tanıyın” gibi bir çok konu başlığı ile öğrencilerimiz doğayı yakından inceliyor. Köy enstitülerinden esinlenmiş olduğumuz okulumuzda tabiat derslerinde ağaç türlerini tanıyor ve inceliyorken, matematik derslerinde bu ağaçların yaşını hesaplıyoruz. Sosyal bilgiler dersinde ekşi mayadan ekmek yapıp taş fırında pişirerek ladin ağaçlarının gölgesinde arkadaşlarımızla paylaşıyoruz.” dedi.
 
TABİAT PROGRAMININ FAYDALARI
Ekol Koleji Türkiye'de ve Dünya'da eşi benzeri az bulunan bir kampüse sahip olduğunu söyleyen Taşçı, “Bu kampüste bulunan, Ladin ağacının gölgesi altında kendine özgü tabiat programı uygulanmaktadır. Bu programla amacımız çocuklarımızın doğada daha çok zaman geçirmelerini, gözlem yapmalarını, merak duygusuyla doğayı keşfetmelerini sağlamanın yanı sıra ekolojik okuryazarlıklarını güçlendirmektir. Çocuklarımız solucanlara dokunmaktan iğreniyorlar, yiyeceklerin nereden geldiklerini bilmiyorlar ve ormanda yalnız yürümekten korkuyorlar. Bu programla; kuşları gözlemlemeyi, bulutları izlemeyi, yağmuru deneyimlemeyi, ağaçla konuşmayı, hayvanlarla sohbet etmeyi öğrenirken; doğaya ve çevreye duyarlı bireyler olarak yetişiyorlar. Ulu Ladin ağacının gölgesinde sincapların ceviz yemelerine tanıklık eden çocuklarımız, okul bostanında mevsimine uygun olarak yetiştirdikleri ürünleri yemeklerde tüketiyorlar. Her yıl iklim duyarlılığı gibi bir çok konuda yetkinlik kazanıp; permakültür ilkeleri doğrultusunda sağlıklı ve kendine yetebilen bireyler olmaya da hızla evriliyorlar. Öğrencilerimiz, okuldaki taş fırında pişen taze ekmeği, yazın hazırladıkları soslarla tüketirken değerlerimize sıkıca bağlı kalma noktasında da oldukça isteklidirler.” şeklinde konuştu.


 
YILDIRIM’DA MODERN EĞİTİM
Özel Ekol Tabiat Anaokulları'nda Proje Tabanlı eğitimin Reggio Emilia yaklaşımıyla harmanlandığını vurgulayan Taşçı, “Ekol Tabiat Koleji’nin Bursa Yıldırım’daki şubesinde, 3-6 yaş arası çocuklar için dünyaca ünlü Reggio Emilia Eğitim Modelini uyguluyoruz. Çocukların doğal merakını, öğrenme isteğini ve bireysel potansiyelini ortaya çıkaran bu yaklaşım, öğrenmeyi bir keşif yolculuğuna dönüştürüyor. Çocuk merkezli eğitim programımız ile çocuğun ilgi alanlarını ve yeteneklerini ön planda tutuyoruz. Proje tabanlı öğrenme ile çocuklar keşfetme ve problem çözme becerilerini geliştiriyor. Doğayla iç içe deneyimle birlikte, tabiat odaklı etkinlikler, çocukların çevresini tanımasını ve öğrenme sürecini zenginleştiriyor. Yaratıcı ve özgür ortamlar kurarak, çocukların hayal gücünü destekleyen esnek öğrenme alanları sunuyoruz. Uzman eğitmen kadromuzla, alanında deneyimli ve sevgi dolu öğretmenlerimiz, çocukların gelişimini yakından takip ediyor.” diye konuştu.
 
YABANCI DİL EĞİTİMİ
Ekol Koleji’nin İngilizce ve Almanca, Fransızca olmak üzere bir çok dilde eğitim verildiğini ifade eden Taşçı, “Eğitimin sadece iki dil öğrenmekle ilgili olmadığını düşünüyoruz. Çocuklar aldıkları eğitimle dünyayı farklı bakış açılarından görmeyi, anlamayı öğrenirler. Yabancı dil eğitimimizle sadece MEB müfredatında belirlenen beklentileri karşılamakla kalmayıp, onları aşmayı hedefliyoruz. Okul öncesi ve her kademedeki çift dilli yabancı dil eğitimizle, öğrencilerimizi çok kültürlü bir dünya vatandaşı yapma hedefimizin bir parçası haline getirmeyi hedefliyoruz. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip edebilen öğrencilerimiz çeşitli kültürlerin şarkılarını, yemeklerini, değerlerini, müziklerini de tanıma imkanına kavuşurlar.” dedi.


ÖĞRENCİLER HEM ÜRETİYOR HEM DE SAĞLIKLI BESLENİYOR
Ekol Koleji olarak sağlıklı beslenme konusuna çok önem verdiklerini ifade eden Taşçı, “Uzman gıda mühendisi ve diyetisyen kontrolünde hazırlanan yemek menülerimizde sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra çocuklarımızda doğal ve katkısız ürünler ile sağlıklı beslenme alışkanlığı edindirmeyi de hedefliyoruz. Ayrıca tabiatın kalbinde atalarımızdan miras kalan, genetiği değiştirilmemiş ve doğal yapısını koruyan ata tohumlarından elde edilen fidelerimiz ve meyve bahçelerimizde üretim sürecine çocuklarımızı dahil ederken elde ettiğimiz ürünlerle soframızı süslüyor çocuklarımıza beslenmenin en doğal ve en keyifli sürecini tatma imkanını sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.


EBEVEYNLERLE DOĞRUDAN İLETİŞİM
Taşçı, ebeveynlerle doğrudan iletişim kurduklarını belirterek, şunları söyledi: “Okulumuzda her kademede doğrudan mobil uygulama aracılığı ile iletişim kurmamızı sağlayan bir program kullanıyoruz. Aynı zamanda her kademede bulunan koordinatörlerimizle gün içerisinde doğrudan iletişim kurma olanağı sağlıyoruz. Eğitim koordinatörümüz, bırakmaya ve almaya geldiğinizde çocuğunuzun günü hakkında size sözlü geri bildirim sağlamaktan sorumlu oluyor. Okuldan çocuğunuzu almaya kayıt sırasında belirtilen kişi yetkilidir. Harici birinin öğrenciyi alması yahut öğrenci ile ilgili bilgi alması söz konusu değildir. Çocukların öğretmeni, her günün sonunda uygulama aracılığıyla size verilecek olan dijital günlüğü doldurmaktan sorumludur. Günlük notu şunlarla ilgili bilgileri içermektedir: Beslenme, uyku saatleri, gün boyunca derslerde gösterdiği performansı ve gün boyunca ne yapmış olduğu ile ilgili bir kaç fotoğrafı kısa bir yorumla kaydedecektir. Çocuğunuzun öğretmeni aylık rutin aramaların dışında dönemde bir kez yüz yüze bilgi sağlamakla sorumlu oluyor.”


FİNANSAL OKUR-YAZARLIKLA ÇOCUKLAR GELECEĞE HAZIRLANIYOR
Bireylerin son yıllarda bilinçli ve sorumlu finansal karar alabilmeleri için finansal okuryazarlık eğitimine çok önem verdiklerini belirten Taşçı, “Teknolojik ve ekonomik gelişmelerin beraberinde getirdiği finansal ürün çeşitliliğini, karmaşıklığı ve derinliği finansal okuryazarlık eğitimi ihtiyacını artırmaktadır. Nitekim Ekol Anaokulları'nda geleceğe en büyük yatırımlarımız olan çocuklarımızın finans okur yazarlığı konusunda doğru kararlar alabilmeleri için gerekli bilgi ve farkındalığa sahip olmalarını önemsiyoruz. Çocuklarımızı erken dönemde bilinçli birer tüketici olarak tasarruf bilincinin geliştirilmesi, üretim, kazanç, birikim, para yönetimi gibi kazanımları içerisinde bulunduran finans okur-yazarlığı programlarımız ile geleceğe hazırlıyoruz.” dedi.
 
GÜVENLİ SERVİS HİZMETİ
Servis hizmetleri hakkında da bilgi veren Taşçı sözlerini şöyle tamamladı: “Tam donanımlı servis araçlarımızla Yıldırım, Osmangazi, Kestel, Gürsu semtlerine güvenilir servis hizmeti vermekteyiz. Servis araçlarında görevli yardımcı personellerimiz bulunmaktadır. Öğrencimiz evinden alınmadan önce ailelerimiz bilgilendirilmektedir. Okul servislerimiz, ilk öğrencilerini 08:15’de evlerinden alıp, lokasyon doğrultusunda diğer servisli öğrencileri de alarak 09:00’da okula giriş yapmaktadır. Servislerin okuldan ayrılış saatleri ise 16:40 olup güzergah doğrultusunda öğrenciler ailelerinin belirttiği adrese teslim edilmektedir.”