Kırma kusuru: Görme işlevi, bir cisimden göze gelen ışıkların gözün kırıcı ortamlarından geçerek retinadaki fovea noktasında odaklanmasıyla gerçekleşir. Işık bu yüzeylerden geçerken doğru kırılmalara uğramazsa görmede sorunlar çıkar. Buna kırma kusuru denir. En basit şekliyle myop, hipermetrop ve astigmat olarak adlandırılır.
Miyopi: Halk arasında da bilindiği şekliyle uzağı net görememedir. Yakındaki nesneler görülür. Göze gelen ışınlar retinanın ( odaklanması gereken yerin ) önündeki bir noktada odaklanmaktadır. Göz küresinin çok uzun olduğu durumlarda ya da korneanın daha dik olduğu durumlarda ortaya çıkabilir.
Hipermetropi: Görüntülerin, gözün retinasının arkasında odaklandığı bir kırma kusurudur. Uzağı görme yakını görmeden daha iyidir. Bazen şaşılığın da nedenidir. Büyük oranda çocukluk döneminde başlar. Hipermetrop kişiler genellikle birşeyler okurken harfleri veya satırları kaydırdıklarını, harfleri iç içe geçmiş gibi gördüklerini ifade ederler. Uzun süreli okumalarda da göz çevrelerinde ve başlarında ağrı olduğundan şikayet ederler.
Astigmatizma: Odaklayamamadır. Kişi baktığı yerdeki objeleri görür ancak netleştiremez, bulanıktır. Baş ağrısına sebep olabilir.
Bu kırma kusurlarının çoğunluğu çocukluk yaşlarında da vardır. Çocukluk çağından erişkinlik çağına kadar iyi görebilmek amaçlı daha çok gözlük ve bazende kontak lens kullanılır. Gözlük numaralarının sabitlendiği durumlarda ise gözlükten kurtulmaya yönelik tedaviler uygulanabilir. Gözlük numaraları yaşa , kişinin yaşam şekline göre farklı yaşlarda durabilir. Durduğundan bahsedebilmek için ise en az 1 yıl süre ile gözlük veya kontakt lens numarasının değişmemesi gereklidir.
Göz numaraları durmuş, en az 18 yaşını doldurmuş kişiler gözlük veya kontakt lensten kurutulmak istiyorsa ilk yapılacak işlem ayrıntılı göz muayenesidir. Bu muayenede kişinin en iyi gördüğü göz numaraları tespit edilir. Eğer kontakt lens kullanıyorsa en az 1 hafta 10 gün lense ara verip, muayeneye gelmesi önemlidir. Bu muayeneden sonra "kuru göz" olup olmadığını mutlaka değerlendirmek gerekir. İlave olarak gözün korneasına yönelik testler şarttır. Bu testlerle korneanın ön ve arka yüzey haritası ile kalınlığı değerlendirilir. Kornea ile ilgili bu testler kişinin lasere uygun olup olmadığına karar vermemizi sağlar. Laser olacak kişilerin retina muayenesi de damlalı olarak ayrıntılı yapılmalıdır. Özellikle miyoplarda retinada varolabilen delik, yırtık veya dejenerasyon gibi alanların farklı bir laserle önceden tedavi edilmesi gerekebilir. Testler sonucunda kişi lasere uygunsa hangi laserin uygulanacağına karar verilir. Korneayı yeniden şekillendirme ile kırma kusurlarını düzeltmek için excimer laser kullanılır.
LASER YÖNTEMLERİ
1 . Nesil; yüzeyel ablasyon. Bu laserde gözün yüzeyindeki en üst tabaka alkol uygulaması ile kaldırılıp excimer laser uygulanır. İyileşme biraz zaman alır. Avantajı görsel sonuçları iyidir, gözde herhangi bir kapak kesisi yoktur. Dezavantajı ilk günlerde konfor düşüktür. Yanma, batma, sulanma şikayetleri olabilir. Bir hafta -on gün süre içinde görme netleşir. Kornea da herhangi bir kapak kesisi uygulanmadığı için hiçbir iz oluşmaz. Kornea doğal yapısı bozulmaz.
2.Nesil; Lamellar ablasyon. Bu laserde korneanın üst kısmından laserle veya mikrokeratom denen bıçakla bir kapak kaldırılır. Altta kalan korneaya yine excimer laser uygulanır. Ağrısız bir yöntemdir, görme erken dönemde düzelecektir. Kuru göze sebep olma ihtimali vardır. Bu da ilaç kullanma gerekliliği doğurabilir.
3. Nesil; Bu laser genellikle çok yüksek olmayan miyop ve astigmatlı gözlerde uygulanan kişiye özel bir tedavi yöntemdir. Kornea içinde disk şeklinde bir doku oluşturulur. Bu doku küçük bir açıklıktan kornea dışına çıkarılır. Bu şekilde korneanın şekli değiştirilerek gözdeki kırma kusuru düzeltilir. Bu teknikte kuru göz sorunlarının daha az ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hipermetroplar için uygun bir yöntem değildir.
EXCİMER LASER TEDAVİSİ SONRASI
Tedavi uygulandıktan sonra genellikle 2 hafta süresince antibiyotikli damlalar ve suni göz yaşı damlalar kullanılır. Suni göz yaşı ise duruma göre daha uzun süreli kullanılabilir. Bu tedaviden sonra ışığa ve UV e uzun süreli maruziyet istenmez. Bu yüzden kişinin güneş gözlüğü kullanması önerilir.
TEKRAR NUMARA ARTAR MI?
Laser öncesi gözlük numaraları durmuşsa , son 1 yıllık kontrolünde herhangi bir artış yoksa Laser sonrasında da tekrar numara oluşması beklenmez. Ancak kişinin bazen yaşam şartlarına bağlı olarak numaraları sürekli artış gösteriyorsa Laserden sonra da tekrar numara oluşabilir. Tekrar oluşan numara için 2. defa Laser olup olmayacağı yapılacak testlerden sonra belli olur.
Uygun göze uygun tedavi ile gözlük ve kontakt lenslerden özgürleşebilirsiniz.