Başarı kavramı; kişisel değerler, kültürel arka plan, toplumsal beklentiler ve bireyin kendi hedefleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Bu yüzdendir ki, başarılı olmak çok çeşitlidir ve insanların başarılı kabul edilme kriterleri de bireyden bireye değişiklik gösterir. Başarı, herkes için farklı anlamlar taşır.
Lakin, yine de toplumda insanları başarılı addederken değerlendirmeye aldığımız başlıca kriterler şöyle sıralanabilir zannediyorum;
Maddi Olanaklar : Birçok kişi için başarı, maddi kazançlar, yüksek gelir düzeyi, servet birikimi veya mülkiyet sahibi olmakla ilişkilendirilebilir. Finansal bağımsızlık ile lüks ve rahat yaşam tarzı gibi unsurlarla ölçülebilir.
Kariyer Basamakları : İş hayatında yüksek bir konum elde etmek, işinde terfi etmek, önemli projelerde yer almak veya kendi işini kurmak gibi kariyer adımları, insanların başarılı olduğunu düşündüren kriterler arasında yer alır.
Eğitim ve Akademik Başarılar : Yüksek lisans veya doktora derecesi, akademik başarılar, araştırmalar, ödüller veya prestijli eğitim kurumlarından mezun olmak gibi eğitimsel başarılar, birçok insanın yine başarılı kabul edilmesini sağlar.
Sosyal ve İnsani Başarılar : Sivil toplum kuruluşlarında görev almak, sosyal veya siyasi bir toplulukta saygın bir konum elde etmek, sosyal sorumluluk projelerine katılmak, insanlara yardım etmek, toplumsal farkındalık yaratmak gibi sosyal ve insani başarılar, yine önde gelen başarı ölçütlerinden biri olarak kabul edilir.
Özgünlük ve Yaratıcılık : Kendi alanlarında özgün olmak, inovatif fikirler üretmek, yenilikçi projeler geliştirmek veya sanatsal, kültürel veya bilimsel alanda öne çıkmak gibi faktörler de birçok insan için başarı kriteridir.
Kişisel gelişim ve sağlıklı yaşam : Bireylerin kendilerini tanıması, becerilerini geliştirmesi, hedefler belirlemesi ve bu hedeflere ulaşmak için çaba göstermesi, bunlarla birlikte düzenli egzersiz yapması, sağlıklı beslenmesi, stresten uzak durması, yeterli uyku alması, kötü alışkanlıklardan kaçınması ile kendi kişisel refahları için, iç huzur ve mutluluk duyabilmeleri adına, dengede olabilmeleri de yine önemli bir başarı olarak görülmektedir.
Gördüğümüz üzere başarı, kişiden kişiye değişse ve farklı insanlar için farklı anlamlar taşısa da; genel olarak başarının, belirlenen hedeflere ulaşmak, kişisel gelişim sağlamak, mutluluk ve tatmin duygusuyla dolu bir yaşam sürmek gibi unsurları içerdiğini söyleyebiliriz.
Fakat asıl önemli nokta şu ki, yaşamlarımızda başarılı anılmaya odaklı değil; maddi kazanç elde etmeye de odaklı değil; öncelikle kendi sevdiğimiz alanda üretmeye ve gelişmeye odaklanmamız gerekliliğidir. Zira bunun neticesinde, istediğimizden daha sürdürülebilir ve tatminkâr bir başarı gelecektir.
Brezilyalı ünlü yazar Mario Quintana’nın çok beğendiğim bir sözü ile bitirmek istiyorum yazımı -bence hayatın her alanında kullanılabilecek bir sözdür bu-. Der ki; “İşin sırrı, kelebekleri kovalamak değildir... Sen bahçeni güzelleştir, kelebekler zaten gelecektir.”