​Selamlar. Vakaların artışı gözümüzü korkutmasın.

Tedbirimizi alırsak vaka sayıları inişe geçecektir. Bilim kurulumuzun ve Sağlık Bakanlığı’nın da tavsiyesi budur.

Vefat sayılarımızda bir kaç gün daha yüksek sayılar görebiliriz. Vaka sayılarının azalması ile ölen vatandaşlarımızın sayısı da azalacaktır. Artık cerrahi maske kullanmayı öneriyoruz. Ancak doğru kullanmak lazım. Riskli alana girince takmalı (toplu taşıma, toplantı, banka, market vs.) iş bitince çıkarmalı. Taktıktan sonra maskeye dokunmamalı, maske takılı iken yüzümüz kaşınırsa omuzla, kolun dışıyla kaşımalı. Maskeyi takmadan önce ve taktıktan sonra elleri dezenfekte etmeyi unutmamak lazım. Maskenin sadece iplerinden tutarak çıkaralım. Uzun süre takmak zorunlu ise takma çıkarma kurallarına uyarak 2 saatte bir değiştirmek güvenli alanda kalmamızı sağlar.


Covid-19 Çin’de görülmeye başlandı. 23 Ocak 2020’de Wuhan’da karantina tedbiri alınsa da dünyaya yaylması engellenemedi. Çin’li yetkililer 9 Ocak akşamı ölen vakayı 11 Ocak’ta duyurdu. Ardından 13 ve 15 Ocak’ta  Tayland ve Japonya’da birer Korona virüsü vakası açıklandı. Her iki kişinin de yakın zamanda Çin’in Wuhan kentini ziyaret ettiği belirlendi. Ardından 17 Ocak’ta Wuhan’dan ikinci ölüm haberi geldi.


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 20 Ocak’ta  Korona virus hakkında raporunu açıkladı. Buna  göre Hubei eyaletinde toplam 278 vaka tespit edilmişti ve bunların 258’i Wuhan şehrinde bulunmaktaydı. Aynı gün Wuhan’da altı kişinin Covid-19 sebebi ile hayatını kaybettiği açıklandı. Ocak 21’de Çin’de ölü sayısı 21, vaka sayısı da 550 olmuştu. Aynı gün Amerika-Washington’da Wuhan’dan yeni dönen bir kişide Covid-19 tespit edildi. 22 Ocak’ta Sağlık Bakanımız DSÖ önermediği halde termal kamera önlemlerinin alındığını açıkladı. 23 Ocak’ta Çin Wuhan’ı karantina altına aldığında salgın tehlikesi belirmişti. Buna rağmen DSÖ hastalığın Çin dışında görülmediği, salgın tehlikesinin bulunmadığını açıkladı. Ancak Çin böyle düşünmeyip durumun ciddiyetine binaen tedbirlerini aldı. Ard arda aldığı kararlarla bahar bayramı etkinliklerini iptal etti. Önce Wuhan kentininde, ardından Hubei eyaletinde sert karantina tedbirleri uyguladı. Çin’in 18 şehrin’de 56 milyon kişi karantina altındığında tarihler 27 Ocak’ı gösteriyordu. Bu tarihte Çin’de yeni vaka sayısı 4 bin 500’ü geçti. Hubei eyaletinde ise yeni vaka sayısı 2714’dü ve bu sayı önciki günün iki katından fazlaydı.


Fransa Corona salgınından ilk etkilenen Avrupa ülkesiydi. Tespit edilen ilk üç hasta da Çin’e seyahat etmişlerdi ve karantinaya alındılar.  23 Ocakta ilk belirtileri gösteren vakaların 10 kişi ile tamas ettiği belirlendi.  Bu kişilerden de örnekler alınıp bunların da izole edildiği açıklandı. Ama bu tedbirler salgının yayılmasını engellemedi.

Türkiye’nin önlemlerini çoktan almış olmasına rağmen DSÖ 30 Ocak’ta küresel acil durum ilan etti. Bu süreye kadar Korona virüs Çin’de 31 bölgeye yayılmış, 7 bin 700’den fazla kişiye bulaşmış, 170 kişi ölmüştü.

Daha sonra Filipinler, Rusya, İspanya, Hindistan, İsveç ve İngiltere de virüsün görüldüğü ülkeler arasına katıldı.

Bu tarihte ABD ilk seyahat engelini açıkladığında tarihler 30 Ocak 2020’yi gösteriyordu ve Türkiye kendisinde Korona virus tanılı hasta olmadığını açıklıyordu.
Ülkemiz için kritik tarihlerden birisi 1 Şubat 2020 idi. Wuhan’dan getirilen 42 kişi Ankara’da bir hastanede izole edilirken Dünya’da Singapur, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri Avustralya, Kanada, Almanya, Japonya, ve Vietnam’dan yeni vakalar tespit edildi.

Çin dışında ilk ölüm 2 Şubat’ta Filipinler’de gerçekleşti. Çin’de ise vaka sayısı 28.00’i geçmişti ve ölüm sayısı da 563’tü. ​
5 Şubat Ülkemiz için ikinci kritik gündü..

#Evde kalın
Arkası yarın..